2012.08.21.
10:12

Írta: Vejnemöjnen12

Kövéren gyorsan elbutulunk

A mai MTI hírek között szerepel egy olyan, amely az elhízás egy eddig még feltáratlan veszélyére hívja fel a figyelmet. Érdemes tehát az elménk szempontjából is fogynunk. Az, hogy ezt épp az elménk segítségével tehetjük a leghatékonyabban, külön érdekesség.

Íme a hír:

    Az elhízás és egyes anyagcsere-rendellenességek gyorsíthatják a szellemi leépülést - állítják francia és brit kutatók a Neurology című szakfolyóirat legfrissebb számában közzétett tanulmányukban.

    A tanulmányba összesen 6401 embert vontak be Nagy-Britanniában, akiknek az életkora a vizsgálat kezdetekor átlagosan 50 év volt: ekkor gyűjtötték össze először a résztvevők testsúlyára és egészségi kockázati tényezőire vonatkozó adatokat. Készítettek velük emellett teszteket is, amelyekkel memóriájukat és más kognitív funkcióikat mérték fel. A vizsgálatokat a követés tíz éve alatt háromszor végezték el.

    Az anyagcsere-rendellenességek között olyan kockázati tényezőket vettek számba a kutatók, mint a magas vérnyomás, a védő (HDL) koleszterin alacsony szintje, a magas vércukorszint és az LDL-koleszterin magas szintje. A résztvevők közel harmadánál volt jelen legalább két kockázati tényező, kilenc százalékuk számított elhízottnak, 38 százalékuk pedig túlsúlyosnak.

    Az elhízottak hatvan százalékánál találtak legalább két kockázati tényezőt. A követés időtartama alatt ebben a csoportban 22,5 százalékkal gyorsabb szellemi leépülést jeleztek a kognitív teszteken elért pontszámok azokhoz képest, akiknek a testsúlya a normális tartományban maradt, és anyagcsere-paramétereik sem jeleztek kockázatot.

    A tanulmány cáfolta a "metabolikusan egészséges elhízás" elméletét is, amely szerint azok a kövér emberek, akiknél nem jelentkeznek anyagcsere-rendellenességek, nincsenek az átlagosnál nagyobb egészségi, benne szív- és kognitív kockázatnak kitéve - idézte Archana Singh-Manoux-t, a tanulmány szerzőjét az EurekAlert című tudományos portál.

Szólj hozzá!

Címkék: hír fogyás ideális testsúly

A bejegyzés trackback címe:

https://mentalismasszazs.blog.hu/api/trackback/id/tr914722750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása